Använda Administratörsverktyget

Översikt
Administratörspaket

Ange administratörslösenord
Inställningar för administratörsverktyg
Administratörsprofiler
Överväganden vid enkelinloggning för Windows* Vista* och Windows* 7

Programinställningar
Kortinställningar
EAP-FAST A-ID-grupper

Översikt

Administratörsverktyget används för att skapa anpassade installationspaket som kan exporteras till klientsystem som kör Microsoft Windows* XP, Windows Vista* och Windows* 7. Administratörsverktyget används för att konfigurera användarinställningar och gemensamma (delade) WiFi-nätverksprofiler. Verktyget används av den person som har administratörsrättigheter på den här datorn. Användaren kan inte ändra administratörsinställningarna eller profilerna om de inte känner till lösenordet för verktyget. Du skall välja ett lösenord som är säkert och som inte är lätt att gissa.

Administratörsverktyget finns på menyn verktyg, som nås i verktyget Intel® PROSet för trådlösa WiFi-anslutningar.

Funktionen måste väljas under en anpassad installation av verktyget Intel® PROSet för trådlösa WiFi-anslutningar. Annars visas inte funktionen.

Administratörspaket

Ett Administratörspaket är en självextraherande körbar fil som innehåller administrativa profiler och andra användarinställningar. Du kan kopiera eller skicka administrativa paket till klienter i nätverket. När den körbara filen körs installeras och konfigureras innehållet på måldatorn. Om det ingår en profil i paketet styr den hur mottagardatorn ska ansluta till ett specifikt WiFi-nätverk. För mer information om profiler, se Administratörsprofiler.

Skapa nytt paket

1. För Windows* XP-användare och Windows* 7-användare: klicka på Administratörsverktyg på menyn verktyg.
  2. Ange lösenord för att använda Administratörsverktyget.
  3. Klicka på Skapa ett nytt paket.

4. skapa nytt
Namn Beskrivning

Skapa ett nytt paket

Skapa ett paket som går att exportera till en klientdator. Klientdatorn kan köra Windows* XP, Windows Vista* eller Windows* 7. Paketmöjligheterna varierar beroende på klientoperativsystemet. Det här paketet möjliggör export av profiler av typ Före inloggning/gemensam och beständiga med 802.1X-autentisering EAP-typ. Det finns dock undantag för enkelinloggningsprofiler som ska exporteras till Windows Vista*- och Windows* 7-klienter. Se Administratörsprofiler.

Öppna ett befintligt paket

Markera om du vill bläddra till och öppna ett befintligt paket.

1. Klicka på OK.
  2. Konfigurera följande alternativ som ska ingå i paketet:
Namn Beskrivning

Profiler

Klicka på Inkludera profiler i det här paketet (detta bör redan vara markerat). Det går att dela profiler med andra användare. Klicka på Profiler här för mer information och anvisningar.

Programinställningar

Klicka på fliken Programinställningar. Klicka på Inkludera programinställningar i det här paketet (detta bör redan vara markerat). Ange programinställningar som ska aktiveras. Klicka på Programinställningar här för mer information och anvisningar.

Kortinställningar

Klicka på fliken Kortinställningar. Klicka på Inkludera kortinställningar i detta paket. Ange de initiala värdena för kortinställningar som används på den här datorn. Klicka på Kortinställningar här för mer information och anvisningar.

EAP-FAST A-ID-grupper

Klicka på fliken EAP-FAST A-ID-grupper. Klicka på Inkludera A-ID-grupper. Lägg till A-ID-grupp för att ge stöd åt flera PAC från flera A-ID. Klicka på EAP-FAST A-ID-grupper här för mer information och anvisningar.

1. Klicka på Stäng.
  2. Du får ett meddelande: Nuvarande paket har ändrats. Vill du spara ändringarna?
  3. Klicka på Ja. Spara den körbara filen till en mapp på den lokala diskenheten.
  4. Klicka på Spara. Filen skapas.
  5. Klicka på Slutför för att visa paketinnehållet.
  6. Klicka på OK.

OBS! Du kan också välja Spara paketArkiv-menyn för att spara paketet.

Öppna ett befintligt paket

1. För Windows* XP- -användare: klicka på Administratörsverktyg på menyn verktyg.
  2. Ange lösenord för att använda Administratörsverktyget.

3. öppna befintligt
  4. På sidan öppna administratörspaket klickar du på Öppna ett befintligt paket för att redigera ett befintligt paket.
  5. Klicka på Bläddra.... Hitta paketets körbara fil.
  6. Klicka på Öppna. Gör dina uppdateringar för paketinställningar.
  7. Här kan du lägga till, ta bort och kopiera profiler. Du kan också klicka på Egenskaper för att uppdatera säkerhetsinställningarna för en profil.
  8. Klicka på Stäng.
  9. Du får ett meddelande: Nuvarande paket har ändrats. Vill du spara ändringarna?
  10. Klicka på Ja. Spara den körbara filen till en mapp på den lokala diskenheten.
  11. Klicka på Spara. Filen skapas.
  12. Klicka på Slutför för att visa paketinnehållet.
  13. Klicka på OK.

OBS! Du kan också välja Öppna paketArkiv-menyn för att redigera ett administratörspaket.

OBS! Om du skapar ett administratörspaket för ett Windows* XP Professional x64 Edition-system finns språkfilerna i mapparna \XP\Docs och \XP\x64\Install\Lang på det systemet.

Se:

Administratörsprofiler

Administratörsprofiler ägs och hanteras av nätverksadministratören eller administratören för den här datorn. Dessa profiler delas av alla användare av den här datorn. Men slutanvändare kan inte modifiera dessa profiler. De kan endast modifieras från Administratörsverktyget som är lösenordsskyddat. Det finns två typer av administratörsprofiler: Beständig eller Före inloggning/gemensam. Du kan också konfigurera VoIP (Voice over IP)-inställningar för export till ett "soft-phone"-program.

Överväganden vid enkelinloggning för Windows* Vista* och Windows* 7

Följande information gäller endast för enkelinloggningsprofiler som skapats för Windows Vista*- och Windows* 7*-klienter.

För specifik information om varje profiltyp, se följande:

Beständig profil

Beständiga profiler tillämpas när datorn startas eller när ingen är inloggad på datorn. Efter det att en användare loggat ut behåller en beständig profil en trådlös anslutning tills dess datorn stängs av eller en annan användare loggar in.

OBS! Beständiga profiler kan inte användas i Windows Vista* eller Windows* 7. Se Överväganden vid enkelinloggning för Windows Vista* och Windows* 7.

Huvudpunkterna för beständiga profiler:

OBS! WiFi-anslutningsprogrammet stöder maskincertifikat. Men de visas inte i certifikatlistorna.

Skapa en beständig profil för ett klientpaket

Det följande är allmänna anvisningar för den här typen av administratörsprofil. För mer detaljerad information och begränsningar, se Skapa profiler för Windows*.

1. För Windows* XP-användare och Windows 7: klicka på Administratörsverktyg på menyn verktyg.
  2. Ange lösenord för att använda Administratörsverktyget.
  3. Välj Skapa nytt paket eller Öppna befintligt paket. För befintliga paket kan du bläddra för att hitta dem. Klicka sedan på OK.
  4. Klicka på Inkludera profiler i det här paketet.
  5. Klicka på Beständig.
  6. Öppna Allmänna inställningar genom att klicka på Lägg till.
  7. Profilnamn: Ange ett beskrivande profilnamn.
  8. Namn på WiFi-nätverk (SSID): Ange nätverksidentifieraren.
  9. Driftsläge: Nätverk (Infrastruktur) markeras som standard.
  10. Profiltyp för administratör: Beständig: Aktiv när ingen användare är inloggad är markerat.
  11. Klicka på Nästa.
  12. Klicka på Företagssäkerhet för att öppna Säkerhetsinställningar. Se TLS, TTLS, PEAP, LEAP eller EAP-FAST för information om konfiguration av 802.1X-säkerhet.
  13. Klicka på OK.

Ta bort en beständig profil ur ett paket

1. Klicka på profilen på fliken beständig.
  2. Klicka på Ta bort.

Kopiera en beständig profil för ett paket

Du kan kopiera en befintlig profil och ge kopian ett nytt namn. Du kan göra så om du vill ha två liknande profiler. Kopiera en profil:

1. Välj profilen.
  2. Klicka på kopiera.
  3. Ange ett nytt profilnamn.
  4. Klicka på OK.

Den nya profilen sparas. Denna nya profil har samma egenskaper som den ursprungliga profilen.

Redigera en beständig profil för ett paket

1. Välj profilen.
  2. Klicka på Egenskaper.
  3. Redigera egenskaperna för den nya profilen genom att använda samma anvisningar som ges under skapa en beständig profil.

Profiler av typ före inloggning/gemensam

Profiler av typ före inloggning/gemensam tillämpas när en användare loggar in. Om stöd för enkel inloggning är installerat, görs anslutningen före Windows-inloggningssekvensen (Före inloggning/gemensam). Om stöd för enkel inloggning inte är installerat, tillämpas profilen när användarsessionen aktiverats. Profiler för före inloggning och gemensamma profiler visas alltid högst upp i profillistan. Användare kan fortfarande prioritera profiler som de skapat, men de kan inte återprioritera profiler för Före inloggning/gemensam. Eftersom dessa profiler visas högst upp i profillistan försöker WiFi-anslutningsprogrammet automatiskt att ansluta till Administratörsprofilerna först, före eventuella användarskapade profiler.

OBS! Det är bara administratörer som kan skapa eller exportera profiler av typ Före inloggning/gemensam.

Huvudpunkterna för anslutning före inloggning är:

Anslutningsstatus för Före inloggning/gemensam

Stöd för profiler av typ Före inloggning/gemensam installeras under Anpassad installation av WiFi-anslutningsprogrammet. Se Installera eller avinstallera funktionen Enkel inloggning för mer information.

OBS! Om funktionerna Enkel inloggning eller Anslut före inloggning inte är installerade, kan en administratör ändå skapa förinloggningsprofiler/gemensamma profiler för export till användardator.

Här nedan beskrivs hur funktionen Anslutning före inloggning fungerar efter systemstart. Det antas att det finns en sparad profil. Denna sparade profil har giltiga säkerhetsinställningar markerade med Använd användarnamn och lösenord för Windows-inloggning som tillämpas när användaren loggar in till Windows.

1. Efter systemstart anger du din domän, ditt användarnamn och lösenord för Windows-inloggningen.
  2. Klicka på OK. Statussidan för profilen Före inloggning/gemensam visar nätverksanslutningens förlopp. När WiFi-kortet anslutits till nätverkets åtkomstpunkt stängs statussidan och Windows-användaren loggar in.

OBS! En användare kan endast nå ett användarcertifikat som har autentiserats på datorn. Därför skall en användare logga in till datorn en gång (genom att använda antingen en kabelanslutning, en annan profil eller lokal inloggning) innan han/hon använder en profil av typ Före inloggning/gemensam som autentiserar med ett användarcertifikat.

När du loggar ut frånkopplas eventuell trådlös anslutning och en beständig profil (om det finns en sådan) tillämpas. Under vissa omständigheter är det önskvärt att bibehålla den nuvarande anslutningen (t.ex. om användarspecifika data måste skickas till servern efter utloggning eller när roaming-profiler används). Skapa en profil som är markerad som både före inloggning/gemensam och beständig för att uppnå den här funktionen. Om en sådan profil är aktiv när användaren loggar ut bibehålls anslutningen.

Skapa en profil av typ före inloggning/gemensam för ett klientpaket

Det följande är allmänna anvisningar för den här typen av administratörsprofil. För mer detaljerad information och begränsningar, se Skapa profiler för Windows*.

1. För Windows* XP- -användare: klicka på Administratörsverktyg på menyn verktyg.
  2. Ange lösenord för att använda Administratörsverktyget.
  3. Välj Skapa nytt paket eller Öppna befintligt paket. För befintliga paket kan du bläddra för att hitta dem. Klicka sedan på OK.
  4. Klicka på Inkludera profiler i det här paketet.
  5. Klicka på Före inloggning/gemensam.
  6. Öppna Allmänna inställningar genom att klicka på Lägg till.
  7. Profilnamn: Ange ett beskrivande profilnamn.
  8. Namn på WiFi-nätverk (SSID): Ange nätverksidentifieraren.
  9. Driftsläge: Nätverk (Infrastruktur) markeras som standard.
  10. Profiltyp för administratör: Före inloggning/gemensam: Aktiv när en användare är inloggad. Den här profilen delas av alla användare. Den här profiltypen är redan markerad.
  11. Klicka på Nästa.
  12. Klicka på Avancerat för att öppna Avancerade inställningar. Konfigurera Avancerade inställningar och återkom sedan till dessa anvisningar.
  13. Stäng Avancerade inställningar genom att klicka på OK
  14. Klicka på Företagssäkerhet för att öppna Säkerhetsinställningar. Se EAP-SIM, TLS, TTLS, PEAP, LEAP, EAP-FAST för information om konfigurering av 802.1X-säkerhet.
  15. Klicka på OK för att spara profilen och lägga till den i listan med administratörsprofiler.

OBS! Om en beständig anslutning redan etablerats, ignoreras en profil för Före inloggning/gemensam såvida inte profilen konfigurerats med alternativ för både Före inloggning/gemensam och Beständig anslutning.

Ta bort en profil av typ före inloggning/gemensam ur ett paket

1. Klicka på profilen på fliken beständig.
  2. Klicka på Ta bort.

Kopiera en profil av typ före inloggning/gemensam för ett paket

Du kan kopiera en befintlig profil och ge kopian ett nytt namn. Du kan redigera den nya profilen. Du kan göra så om du vill ha två liknande profiler. Kopiera en profil:

1. Välj profilen.
  2. Klicka på kopiera.
  3. Ange ett nytt profilnamn.
  4. Klicka på OK.

Den nya profilen sparas. Denna nya profil har samma egenskaper som den ursprungliga profilen.

Redigera en profil av typ före inloggning/gemensam för ett paket

1. Välj profilen.
  2. Klicka på Egenskaper.
  3. Redigera egenskaperna för den nya profilen genom att använda samma anvisningar som ges under skapa en beständig profil.

Klicka på Skapa administratörsprofiler för Företagssäkerhet för mer information.

Uteslut nätverk

Administratörer kan utse nätverk som ska uteslutas från anslutning. När ett nätverk utesluts kan bara en administratör ta bort nätverket från Undantagslistan. Det uteslutna nätverket visas i Hantering av undantagslista och visas med denna ikon:

OBS! Otillgänglig för Windows Vista*- och Windows* 7-paket.

Utesluta ett nätverk:

1. Klicka på Inkludera profiler i det här paketet.
  2. Klicka på Uteslut.
  3. Öppna Uteslut nätverk (SSID) genom att klicka på Lägg till.
  4. Nätverksnamn: Ange namnet på det nätverk som du vill utesluta.
  5. Klicka på OK för att lägga till nätverksnamnet i undantagslistan.

Ta bort ett nätverk från undantag:

1. Markera nätverksnamnet i Undantagslistan.
  2. Klicka på Ta bort. Nätverket tas bort ur undantagslistan.

VoIP-anslutning (Voice over IP)

WiFi-anslutningsprogrammet stöder VoIP för "soft-phone"-program från tredje part. VoIP-applikationer från tredjepart stödjer röstcodec. Codec tillhandahåller i allmänhet en komprimeringsfunktion för att spara bandbredd i nätverket. WiFi-anslutningsprogrammet stöder följande ITU-codecstandardarder (International Telecommunications Union):

Codec Algoritm

ITU G.711

PCM (Pulse Code Modulation)

ITU G.722

SBADPCM (Sub-Band Adaptive Differential Pulse Code Modulation)

ITU G.723

Multi-rate Coder (Kodare med flera hastigheter)

ITU G.726

ADPCM (Adaptive Differential Pulse Code Modulation)

ITU G.727

ADPCM med variabel hastighet

ITU G.728

LD-CELP (Low-Delay Code Excited Linear Prediction)

ITU G.729

CS-ACELP (Conjugate Structure Algebraic-Code Excited Linear Prediction)

En administratör kan exportera VoIP-inställningar för att konfigurera olika codecdatahastigheter och bildrutefrekvenser för att förbättra röstkvalitet i VoIP-överföringar. Skapa en VoIP-profil så här:

OBS! Kontrollera att VoIP (Voice over IP) inte är inaktiverat i Programinställningar i administratörsverktyget. Det är som standard aktiverat.

1. Klicka på Inkludera profiler i det här paketet.
  2. Klicka på VoIP.
  3. Klicka på Lägg till för att öppna sidan Skapa VoIP-profil.
  4. Markera codecbandbredden, applikationsanvändning och bildrutefrekvens. För Röstdata:

G711 har 10 ms bildrutefrekvens med 64 kbit/s bithastighet
G722 har 10 ms bildrutefrekvens med 64 kbit/s bithastighet
G723 har 30 ms bildrutefrekvens med antingen 5,3 kbit/s eller 6,4 kbit/s bithastighet
G726-32 har 10 ms bildrutefrekvens med 32 kbit/s bithastighet
G728 har 2,5 ms bildrutefrekvens med 16 kbit/s bithastighet
G729 har 10 ms bildrutefrekvens med 10 kbit/s bithastighet

Välj parametrar i de nedrullningsbara menyerna.

Codec Användning Bildrutefrekvens
  • G711_64kbps
  • G722_64kbps
  • G722_56kbps
  • G722_48kbps
  • G722_1_32kbps
  • G722_1_24kbps
  • G722_1_16kbps
  • G726_16kbps
  • G726_24kbps
  • G726_32kbps
  • G726_40kbps
  • G728_16kbps
  • G729a_8kbps
  • G729e_11_8kbps
  • GIPS_iPCM_VARIABLE
  • G722_2_VARIABLE
  • Interaktiv röst
  • Ljudkonferens
  • Röstdata
  • Video
  • Strömmande ljud
  • 20
  • 30
  1. Klicka på OK för att gå tillbaka till profillistan.
  2. Klicka på Stäng för att spara profilinställningarna till paket.

Programinställningar

Administratörer kan konfigurera programinställningarna i WiFi-anslutningsprogrammet för att styra hur programmet ska fungera på användarens dator och välja vilken behörighet användarna ska ha för olika aspekter som rör den trådlösa anslutningen. Se Programinställningar.

Kortinställningar

En administratör kan konfigurera kortinställningar för det WiFi-kort som installerats på användarens dator. Se Kortinställningar.

EAP-FAST A-ID-grupper

OBS! Denna funktion är inte tillgänglig om CCXv4 inte är markerat i programinställningar i administratörsverktyget.

En A-ID (Authority Identifier) är den RADIUS-server som förser PAC (Protected Access Credentials) med A-ID-grupper. A-ID-grupper delas av alla användare för datorn och tillåter att EAP-FAST-profiler stöder flera PAC från flera A-ID. A-ID-grupper kan konfigureras i förväg av administratören och ställas in genom ett Administratörspaket på en användares dator. När en trådlös nätverksprofil påträffar en server med A-ID inom samma grupp för den A-ID som angetts i den trådlösa nätverksprofilen, använder den detta PAC utan att tala om det för användaren.

Lägga till en A-ID-grupp:

1. Markera Inkludera A-ID-grupper.
  2. Klicka på Lägg till.
  3. Ange ett nytt A-ID-gruppnamn.
  4. Klicka på OK. A-ID-gruppen läggs till i listan med A-ID-grupper.

Om A-ID-gruppen är låst går det inte att lägga till ytterligare A-ID i gruppen.

Lägga till en A-ID i en A-ID-grupp:

1. Markera en grupp i listan A-ID-grupper.
  2. Klicka på Lägg till i avsnittet A-ID.
  3. Markera en A-ID.
  4. Klicka på OK. A-ID läggs till i listan.